Jorma Luoma

Omin sanoin


"Elin tavallisen työtätekevän ihmisen elämää puoli vuosisataa. Sitten elämä pysähtyi. Tyttäreni kuoli. Surussani aloin kirjoittaa. Sanotaan että tuskasta syntyy taidetta. Olen nyt kymmenen vuotta kirjoittanut runoa ja proosaa. Itselleni se on surutyötä ja julkaisemani kirjan avulla toivon antavani joillekin kohtalotovereilleni vertaistukea. Ainakin itse surun keskellä sitä etsin."Viimeinen hyppy

 

         Se on kuin amputointi

kun lapsi kuolee, räjähdys aivoissa.

Aivosolut hakeutuvat paikoilleen

muuttaen ihmistä pysyvästi.

Se on jatkuva tuskatila,

ruumiin ja sielun ahdistus,

siinä arvot muuttuvat,

mikään ei palaa ennalleen.

Kirja on kertomus parantumattomasti

sairaan lapsen hoitotyöstä

kahden vuoden ajalta. Kaikki alkoi siitä kun tyttäreni sairastui.Lääketiede ei pystynyt häntä auttamaan, eikä kukaan muukaan. Hoidimme häntä noin kaksi vuotta ja teimme kaikkemme, vaikka mitään ei ollut tehtävissä. Hän menehtyi 16.3.1998. Pidin sairauden aikana päiväkirjaa ja kuoleman jälkeen muokkasin sitä. Yritin tarinaani kahdelle suurelle kustantajalle, mutta nykyajan nuoruuden ja rahan ihannoinnin aikaan se ei sopinut julkaisuohjelmaan.

Käsikirjoitus jäi vuosiksi pöytälaatikkooni, kunnes törmäsin kustantajaan, joka ymmärsi elämää syvällisemmin. Hän näki tämän pintavaahdon läpi, jossa ihmiskunta kahlaa. Hän otti kirjani julkaisuohjelmaan sen itsensä vuoksi, sen viestin vuoksi. Aihe on ajaton.

Kirja kertoo vanhemmista, jotka menivät polvilleen parantumattoman sairauden edessä. He olisivat menneet vaikka tuonenvirran rannalle, jos olisivat sieltä saaneet apua. Mutta apua ei tullut, tuli vain tuskaa ja ahdistusta, kun uimahyppääjä lapsi oli tehnyt viimeisen hyppynsä.

Kirja on vertaistukea meille kaikille jotka painimme omien kriisiemme kanssa. Menettämistä on niin monenlaista. Koettelemuksista selvinneiden tarinat antavat uskoa ja voimaa ponnistella, sekä jatkaa niin hyvää elämää kuin mahdollista olosuhteet huomioon ottaen, kunnes suuri tuntematon kutsuu. Pohdin kirjassa myös kuoleman kysymyksiä ja ihmisen haurautta ajassa.