Janne Silas on vuonna 1961 syntynyt tamperelainen perheenisä. Sokeuduttuaan työtapaturmassa vuonna 1996 hän sai tilaisuuden rakentaa itselleen uuden elämän. Insinööristä tuli filosofi, tietokonemiehestä joogi ja autoilijasta kävelijä. Työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen antoi mahdollisuuden ja ajan uusien harrastusten oppimiselle. Pitkänmatkan kävelyt, saksofonin soittaminen, jooga sekä ryijyjen tekeminen antoivat hänelle aivan uudenlaista elämän sisältöä. Ulkomaille ja kotimaahan suuntautuneilla matkoilla hänellä oli mukana usein hänen vuonna 1992 syntynyt esikoisensa sekä opaskoira.

 

Avioiduttuaan vuonna 2008 Valeriina Silaksen kanssa hänen uusi elämänsä löysi taas uuden kulkusuunnan. Heille syntyneet kaksi lasta otettiin pienestä pitäen mukaan pariskunnan kävely- ja matkailuharrastuksiin. Heidän saatua ajatuksen lähteä kävelemään noin 800 kilometriä pitkää Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreittiä, lapsien ja opaskoiran mukana oleminen oli itsestäänselvyys.

 

Janne Silas on kirjoittanut lehtiartikkeleja useisiin lehtiin. Pöytälaatikkoon on kertynyt jokusen novellin ja päiväkirjan lisäksi myös matkapäiväkirjoja jokaiselta ulkomaan matkalta. Santiago de Compostelan vaelluksen tunnelmista hän kirjoitti vuoropäivin vaimonsa Valeriinan kanssa kirjan nimeltään perheloma El Caminolla. Kirja on molempien esikoisteos.


Perheloma el Caminolla

El Camino eli Santiago de Compostelan pyhiinvaellusmatka. 810 kilometriä teitä ja polkuja. Matkaan lähtee sokea isä opaskoiransa kanssa, juuri kolme ja neljä vuotta täyttäneet lapset sekä äiti, joka työntää jälkikasvua kärryissä. Kyseessä ei siis ole tyypillinen pyhiinvaellusmatka.

 

Yhteiseen seikkailuun perheen vie rakkaus kävelyyn. Yli kuusiviikkoisen vaelluksen aikana päiväkirjan sivuille tallentuu perhevaelluksen arki vastoinkäymisine ja saavutuksineen. Vuoroilloin vanhemmat kirjaavat päivän tapahtumat talteen ja näistä merkinnöistä muodostuu erilainen kertomus matkasta, jonka taittaa kymmenet tuhannet ihmiset vuosittain.

 

Asettaako sokeus ylitsepääsemättömiä esteitä matkan varrelle? Pystyykö Uuno-koira opastamaan tarvittavat päivämatkat? Jaksavatko lapset istua kärryissään päivästä toiseen? Kykeneekö äiti pyörittämään arkea alati muuttuvissa olosuhteissa?

 

Lähtiessä he eivät tienneet, olisiko kokoonpanolla ylipäätään mahdollista päästä määränpäähän.  Halusta ja sisusta se ei ainakaan jäisi kiinni.