Anumari Väistö
Anumari Väistö

Anumari Väistö (s.1970) on onnellinen kahden lapsen äiti, elämänsä miehen avovaimo ja työhönsä tyytyväinen työterveyslääkäri. Hän rakastaa merta ja vuoria, kohtaamisia, keskusteluja ja tarinoita, koti-iltoja sohvalla ja paljussa ja matkustamista Turengista aina maan ääriin saakka. 

 

Osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan hän vietti Japanissa, jossa vanhemmat olivat lähetystyössä. Hänen esikoisromaaninsa "Poron viimeinen matka on liian pitkä" sijoittuu osittain Japaniin ja Jasukolle, Japanin suomalaiselle koululle, joka toimi lähetyssaarnajien lasten sisäoppilaitoksena vuosina 1964-2008.

 

Lisäksi hän on koostanut Runo päivässä - Poem a Day - antologian yhdessä Jani Karlssonin kanssa. Ja loppuvuodesta 2014 ilmestyi heidän yhteinen teoksensa "Krooninen kipu ja                                                                seksuaalisuus". 

 

 

Anumari Väistö
Anumari Väistö


On maaliskuu 2011. Keski-ikäinen Saana katsoo uutisia Japanin Sendaihin iskeneestä tsunamista. Katastrofi pakottaa hänet muistelemaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan lähetystyöntekijöiden lapsena Japanissa sekä rakkauttaan muutama vuosi aikaisemmin kuolleeseen koulukaveriinsa Pelleen. Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen paluu Suomeen tuntui kuin olisi tullut vieraaseen maahan. 

 

Tarinassa kuvataan koskettavalla tavalla kasvamisen kipuja, kolmannen kulttuurin lapsen juurettomuutta, elämäntarkoituksen etsintää uskonnollisuuden ja rakkaudenkaipuun sekamelskassa, mutta myös lämpöistä sisäoppilaitoksen yhteisöllisyyttä. Ja kaiken taustalla viiltävä kysymys: onko tarinani kertomisen arvoinen?